Volg mij:

Je eigen pad volgen

Doorbreek je kerstpatronen

Het is december, de laatste maand van het jaar. De feestdagen staan voor de deur. Ik vind het altijd een fijne tijd rondom kerst en oud en nieuw. Buiten is het donker en binnen maak ik het gezellig. Kaarsjes aan, mooie bloemen op de tafel en lekker warme kussens op de bank. Goed en uitgebreid eten hoort natuurlijk ook bij Kerstmis. En drank natuurlijk: een volle rode wijn bij het diner, een mooie port of Belgisch biertje bij de borrel en uiteraard champagne tijdens de jaarwisseling. Dat maakt toch elk feestje compleet? Zonder drank is er niks aan.

Niet drinken is echt saai!

Maar is dat ook echt zo? Sinds ik gestopt ben met het drinken van alcohol  stel ik mezelf die vraag nog wel met enige regelmaat, of hij wordt mij gesteld: “Drink je helemaal niks meer, vind je dat niet saai?” En eerlijk gezegd is het antwoord daarop “nee”. Veel mensen besluiten op 1 januari om even rustig aan te doen, met drinken, of met eten. Januari is de tijd voor goede voornemens en weer in het gelid gaan. Maar patronen kun je natuurlijk altijd doorbreken en als je toch al het gevoel hebt dat je regelmatig te diep in het glaasje kijkt waarom dan niet nu meteen beginnen?

Geen kater

Dit jaar wordt mijn zesde kerst zonder alcohol. Ja natuurlijk, tot mijn zeventiende en tijdens mijn zwangerschappen dronk ik niet, maar verder heb ik elke kerst en oud en nieuw gevierd met drank erbij. Tot zes jaar geleden dus. Nu drink ik thee, water of alcoholvrij bier. En wat daar het lekkerste aan is, is dat ik nooit meer wakker word met een kater. Ik heb geen brakke tweede kerstdag, geen koppijn op de eerste dag van het nieuwe jaar en geen avonden waar ik me niet veel meer van kan herinneren.

Helder

Het geeft rust om niet te drinken. En je zult merken dat je eerder méér meemaakt zo zonder de alcohol. Want waar na een paar glazen een roes ontstaat, een lome aanwezigheid waarin alles van je afglijdt is het zonder drank allemaal helder en blijf je in het hier en nu. Misschien is dat voor veel mensen ook wel de reden om te gaan drinken. Je hebt even het gevoel dat er helemaal niets meer hoeft. Prima manier om het ongemak van verplichte nummers, als kerst met je schoonfamilie of een lastig gesprek met je partner niet te hoeven voelen toch?

Confronterend

Toen ik nog dronk ervoer ik dat helemaal niet zo. Ik dacht bijvoorbeeld altijd dat anderen heel irritant waren als ze dronken waren maar ik niet. Met mijn familie kon een avondje drinken uitmonden in heel vervelende gesprekken, er konden zelfs ruzies ontstaan. Sinds ik nuchter ben gebeurt dat nog maar zelden. Best confronterend, want dat betekent dat ik zelf ook een aardig aandeel gehad zal hebben in die nare sfeer. Al was het maar dat het drinken van wijn ervoor zorgde dat de rem er af was.

Alles beleven

Na bijna zes jaar zonder drank kan ik dus met overtuiging zeggen: het leven is zeker niet saaier! Oké, ik zak niet meer door, maar alles wat er is beleef ik helemaal. Mijn leven is dus voller geworden. Bovendien zijn er tegenwoordig echt genoeg alternatieven voor wijn, bier of champagne.
Het belangrijkste -als je overweegt om te stoppen met drinken- is om te kijken of je nieuwsgierig kan zijn naar hoe het voor je is. Hoe is zo’n nuchtere kerst en wat brengt je een kraakheldere nieuwjaarsdag? Misschien is het saai of misschien smaakt het wel naar meer!?

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring. In ieder geval voor iedereen hele fijne feestdagen gewenst, met of zonder alcohol!

Meer lezen over de vrijheid van niet-drinken? Petra Moes schreef er een mooi boek over: “De Kunst van Nuchter Leven.”  Want leven zonder alcohol, is een kunst.

Wil je stoppen met drinken en kun je daar wat hulp bij gebruiken? Kijk dan eens bij de training ” Vrij van Alcohol” of op mijn Coaching pagina.

← Terug naar overzicht

Referenties

Renee

“Zoals je mij gecoacht hebt was heel professioneel, je hebt me echt dingen laten zien waar ik normaal niet kijk.”

Renee Musch, senior consultant

Het programma biedt een prettige mogelijkheid om over je eigen angsten en verlangens na te denken. Je contact met alcohol hoort daar ook bij, het is dus breder dan leren om minder/ niet meer te drinken. Ik zou deze training dus zeker aanraden.

(Ada, deelnemer weekend Vrij van Alcohol)

Ina

“Ik heb de coaching van Henriette als uitstekend en liefdevol ervaren. Ik ben heel dankbaar voor de sessies waarin ik geleerd heb  hoe ik mijn leven kan inrichten zonder alcohol te gebruiken. Ik kan nu met mijn partner praten over belangrijke onderwerpen als liefde en dood. Dat is heel waardevol voor onze relatie.”

Ina (65), gepensioneerd

Carina

” Soms kom ik niet helemaal uit mijn woorden, of heb ik even tijd nodig om na te denken. Die tijd kreeg ik altijd van jou, heel fijn hoe geduldig en begripvol je reageert.”

Carina (23), student

Vanaf de eerste minuut straalden jullie vertrouwen, gelijkwaardigheid en (ervarings)deskundigheid uit. Dat het niet de hele tijd over alcohol gaat maar over de reden van alcoholgebruik vindt ik sterk… Ik heb mezelf kunnen aankijken kunnen delen, echt voelen en daardoor ben ik, mede dankzij de anderen, iets met mezelf aangegaan.

(Hermien, deelnemer weekend Vrij van Alcohol)

Mariëtte

“De laatste oefening is me het meeste bijgebleven. Dat was een ontmoeting met mijn schaduwkant. Doodeng vond ik dat. Maar de bijbehorende oefening bood me inzicht en gaf lucht.”

Mariëtte, schrijfster

Mariette

“Ik heb onze gesprekken als heel prettig ervaren, voor mij waren het echt uitjes, met de trein naar Amersfoort, op de fiets naar jou en met nieuwe gedachten en inzichten weer terug. Warm, menselijk, eenvoudig, opbeurend.”

Mariëtte, schrijfster

Carina

” Ik voelde me prettig en op mijn gemak bij Henriette, zodat ik me gemakkelijk kon openstellen en dingen kon delen. De oefeningen sloten goed aan bij het onderwerp wat we die dag bespraken.”

Carina (23), student

Ik vind de naam Vrij van Alcohol goed gekozen het brengt bij mij meteen wat teweeg: opluchting, een diepe ademhaling en zin in onafhankelijkheid.

(Hermien, deelnemer weekend Vrij van Alcohol)

De training Vrij van Alcohol heeft mij opgeleverd dat ik nu weet dat alcohol geen goede vriend is en dat ik sterk genoeg ben om het leven leuk te maken zonder. Het belangrijkste inzicht was dat ik niet alleen ben. Ik besef nu dat ik zelf antwoord kan geven op moeilijke vragen. Ik heb er vertrouwen in dat ik goede tools heb gekregen waar ik mee verder kan.

(Ada, deelnemer weekend Vrij van Alcohol)