Stel je hebt besloten om een tijdje niet te drinken, gewoon, omdat je gemerkt hebt dat je wel heel regelmatig met een glas wijn in je handen staat. Omdat je graag gezonder wilt leven. Of omdat je er toch minder goed tegen kunt nu je een bepaalde leeftijd bent gepasseerd.
Je hebt vrijdags een borrel met vriendinnen en bij het bestellen van de drankjes ga jij voor een glas Spa. Hé, zeggen je vriendinnen, ” Drink jij geen wijn? Wat gezellig!”. Ooit weleens gehad die reactie? Als je ja zegt op deze vraag dan ben je hoogstwaarschijnlijk een uitzondering. Althans dat denk ik. Want om mij heen hoor ik toch nog heel vaak dat niet drinken ongezellig wordt gevonden en saai. Zeker als de rest wel drinkt. Als je dan dus het gevoel hebt dat je beter een tijdje kunt stoppen, en je staat met je glas fris in je hand, dan maakt zo’n opmerking als ” doe niet zo saai of ongezellig”, het niet makkelijker.
Een drankje hoort erbij
Maar waarom klinkt die eerste zin, dat niet drinken gezellig zou zijn nu eigenlijk zo tegenstrijdig? Waarom is alcohol eigenlijk toch nog steeds de norm als het om gezelligheid en feesten gaat? Om mij heen hoor ik dat steeds meer mensen willen minderen met drinken of helemaal stoppen. En toch. De associatie, dat bij een goed feest of een fijne borrel alcoholische versnaperingen horen zit nog flink in ons collectieve beeld. Het woord “borrel” als term voor een informele bijeenkomst van mensen, waarbij drankjes en soms hapjes worden geserveerd, zegt toch al genoeg.
En als je dus niet aan dat collectieve beeld wilt voldoen, omdat je voor een korte of langere periode niet wilt drinken. Hoe ga je dan om met die reacties. Want zeg nou zelf hoe ongezellig ben je nu echt als je geen alcohol wilt?
Drank maakt je losser
Het eerste wat je zou kunnen gaan zien is dat er rondom het drinken van alcohol heel veel aannames en overtuigingen bestaan. Eén van die aannames is dat het drinken van alcohol gezellig is. Dit komt omdat een drankje ervoor zorgt dat er meer ontspanning is in contact met anderen. En dat maakt het makkelijker om gesprekken aan te gaan. Omdat je na een glas losser en meer open wordt wordt de sfeer spontaner.
Daarnaast is het zo dat je door alcohol minder remmingen ervaart. Fijn als je je onzeker voelt in groepen want op die manier is het makkelijker om het ijs te breken.
Drank is een sociaal glijmiddel
Zelf gebruikte ik alcohol ook als “sociaal glijmiddel”. Misschien was dat niet hoe het begon ooit. Maar het was zeker een merkbaar effect. Pas toen ik stopte merkte ik dat ik helemaal niet zo’n open, makkelijk en extrovert persoon was als ik dacht. Het zoeken naar hoe ik dan wilde zijn in gezelschap is nog steeds gaande. Ik geef mezelf daar ook gewoon tijd voor. De rest van mijn leven namelijk, om te voelen: Wie wil ik vandaag zijn. Heb ik zin om meteen heel open te zijn? Wil ik liever luisteren? En alles ertussen in. Het is ook fijn te ervaren dat ik de vrijheid voel om wel of niet naar bepaalde feestjes toe te gaan.
Welke overtuiging heb jij over alcohol?
Dus mocht jij overwegen om een tijdje geen alcohol te drinken en je ziet op tegen de sociale druk. Kijk dan eens naar de overtuigingen die jij hebt over alcohol. En kijk of je nieuwsgierig kunt zijn. Je zou jezelf de vraag kunnen stellen: Ik wil ervaren of niet drinken echt zo ongezellig is als ik denk. Of misschien ga je merken dat je niet zo laat blijft op de borrel maar wel met een paar mensen echt goede gesprekken kunt voeren.
Kijk met een open blik en zie het als een onderzoek. Wie weet stel je je overtuiging wel bij na een aantal weken zonder drank!