Volg mij:

Het leven vol omarmen

Geluk is als een vlinder

“F*CK GELUK” staat met grote letters op de cover van de nieuwste Psychologie Magazine. Een groot artikel is gewijd aan de schaduwzijde van het streven naar geluk. Wie alsmaar geluk najaagt loopt de kans ongelukkiger te worden. Interessante constatering waar best wat aandacht aan besteed mag worden.

Geluksdruk

Geluksdruk is overal voelbaar in onze maatschappij, zo schrijft Judith van Ankeren. Nederland staat in de top 10 van de gelukkigste landen. Heel mooi natuurlijk maar je kunt daardoor het gevoel krijgen dat geluk een noodzakelijk streven is. Alsof je alleen succesvol kunt zijn als je ook gelukkig bent. Als het dan even wat minder gaat voelt het alsof je iets verkeerd doet. Je voelt je dan al snel nog slechter. “Feeling bad about being sad” wordt dat genoemd.

Voelen wat er is

Natuurlijk draagt geluk in je leven zoals een fijne baan, gezondheid of liefdevolle relatie, bij aan je lichamelijke en psychische gezondheid. Maar als geluk de norm is lijkt het wel alsof verdriet, boosheid of frustratie zo snel mogelijk opgelost moeten worden. Snel wegstoppen en toedekken zodat we door kunnen met ons leuke leventje. Als we leren boosheid, verdriet of  andere emoties waar te nemen in onszelf kunnen we er ons voordeel mee doen.

Verlangen

We voelen ons tenslotte niet voor niets boos of verdrietig. Vaak is zo’n emotie een signaal en ligt er een verlangen onder. Bij boosheid is dit over het algemeen de behoefte aan eigen ruimte. Misschien wordt er over je grenzen gegaan op je werk of in je relatie. Door te erkennen dat je je boos voelt kun je erna gaan voelen wat je echt nodig hebt. Wat je verlangen is.

Tranen zijn oké

Wat in ieder geval niet helpt is je schamen voor je emoties. In bepaalde situaties kan ik me geraakt voelen en dan komen er snel tranen. Niet alleen tranen van verdriet soms ook van boosheid. Dan voel ik me betrapt of schaam ik me omdat ik niet zwak over wil komen. Ik ben steeds meer aan het leren om oké te zijn met die tranen. Daardoor blijf ik bij mijn gevoel en wordt het minder krampachtig.

Betekenis

Moeten we dan maar helemaal niet meer streven naar gelukkig zijn? Is het niet veel zinvoller naar betekenis te zoeken? Te ervaren dat alles erbij hoort, het mooie en het lelijke, het licht en het donker. Zowel bij anderen als bij onszelf, dan is het leven misschien niet altijd een dansfeest maar soms ook een mistige wandeling door het bos.

Het artikel eindigde met een citaat dat mooi weergeeft hoe je om kunt gaan met geluk:

Geluk is als een vlinder. Hoe meer je hem achtervolgt, hoe meer hij je ontsnapt. Maar richt je je aandacht op andere dingen, dan komt hij misschien wel zachtjes op je schouder zitten.

(Henri David Thoreau, schrijver/filosoof)

Zou je meer willen onderzoeken in voelen wat er is en waar je naar verlangt? In één of meer sessies kunnen we hier samen aan werken! Klik hier om contact op te nemen.

← Terug naar overzicht

Referenties

Vanaf de eerste minuut straalden jullie vertrouwen, gelijkwaardigheid en (ervarings)deskundigheid uit. Dat het niet de hele tijd over alcohol gaat maar over de reden van alcoholgebruik vindt ik sterk… Ik heb mezelf kunnen aankijken kunnen delen, echt voelen en daardoor ben ik, mede dankzij de anderen, iets met mezelf aangegaan.

(Hermien, deelnemer weekend Vrij van Alcohol)

Carina

” Soms kom ik niet helemaal uit mijn woorden, of heb ik even tijd nodig om na te denken. Die tijd kreeg ik altijd van jou, heel fijn hoe geduldig en begripvol je reageert.”

Carina (23), student

Mariette

“Ik heb onze gesprekken als heel prettig ervaren, voor mij waren het echt uitjes, met de trein naar Amersfoort, op de fiets naar jou en met nieuwe gedachten en inzichten weer terug. Warm, menselijk, eenvoudig, opbeurend.”

Mariëtte, schrijfster

De training Vrij van Alcohol heeft mij opgeleverd dat ik nu weet dat alcohol geen goede vriend is en dat ik sterk genoeg ben om het leven leuk te maken zonder. Het belangrijkste inzicht was dat ik niet alleen ben. Ik besef nu dat ik zelf antwoord kan geven op moeilijke vragen. Ik heb er vertrouwen in dat ik goede tools heb gekregen waar ik mee verder kan.

(Ada, deelnemer weekend Vrij van Alcohol)

Ina

“Ik heb de coaching van Henriette als uitstekend en liefdevol ervaren. Ik ben heel dankbaar voor de sessies waarin ik geleerd heb  hoe ik mijn leven kan inrichten zonder alcohol te gebruiken. Ik kan nu met mijn partner praten over belangrijke onderwerpen als liefde en dood. Dat is heel waardevol voor onze relatie.”

Ina (65), gepensioneerd

Renee

“Zoals je mij gecoacht hebt was heel professioneel, je hebt me echt dingen laten zien waar ik normaal niet kijk.”

Renee Musch, senior consultant

Ik vind de naam Vrij van Alcohol goed gekozen het brengt bij mij meteen wat teweeg: opluchting, een diepe ademhaling en zin in onafhankelijkheid.

(Hermien, deelnemer weekend Vrij van Alcohol)

Carina

” Ik voelde me prettig en op mijn gemak bij Henriette, zodat ik me gemakkelijk kon openstellen en dingen kon delen. De oefeningen sloten goed aan bij het onderwerp wat we die dag bespraken.”

Carina (23), student

Mariëtte

“De laatste oefening is me het meeste bijgebleven. Dat was een ontmoeting met mijn schaduwkant. Doodeng vond ik dat. Maar de bijbehorende oefening bood me inzicht en gaf lucht.”

Mariëtte, schrijfster

Het programma biedt een prettige mogelijkheid om over je eigen angsten en verlangens na te denken. Je contact met alcohol hoort daar ook bij, het is dus breder dan leren om minder/ niet meer te drinken. Ik zou deze training dus zeker aanraden.

(Ada, deelnemer weekend Vrij van Alcohol)