Volg mij:

Je eigen pad volgen

Het steentje in het water

 

Gooi een steentje in het water, rimpeleffect

Je hebt vast wel eens een steentje in het water gegooid en gezien hoe dat steentje een kring vormde in het water. En die kring vormde weer een kring en nog een en daarna nog een enz. Deze beweging kan eindeloos doorgaan en dat wordt het rimpeleffect genoemd. Het rimpeleffect treedt niet alleen op als je een steentje in het water gooit. Je zou kunnen zeggen dat het overal gebeurt waar iets in beweging wordt gezet. Of dat nou een duwtje tegen een domino steentje is of een verandering die je aanbrengt in je gedrag waardoor je de dingen niet meer doet zoals je ze voorheen deed.  Als jij iets in gang zet dan heeft dat ook effect op je omgeving. Het mooie is dat het zelfs effect kan hebben op de wereld of op het universum.

Dat laatste is misschien wel lastig om je voor te stellen. Dat als jij iets doet dat dat dan ergens anders op de wereld ook merkbaar kan zijn.  Toch heb ik dit zelf in de afgelopen jaren mogen ervaren. In november 2019 nam ik samen met Erik Jan Harmens een Podcast op in de serie Onverdoofd . In dit gesprek praat ik over hoe ik stopte met drinken. Voor mij was die Podcast een soort “coming out”.

Ik was in maart 2017 gestopt met het drinken van alcohol. Ik had het verlangen om los te komen van de negatieve stemmen in mezelf die mij iedere keer vasthielden in een cirkel van zelfhaat en gebrek aan zelfvertrouwen. Dankzij een week in Frankrijk ontdekte ik dat alcohol me juist ergens bij weghield. En dat ik zelf de stemmen van de innerlijke criticus kon leren doorbreken. Ik ervaarde daar dat ik zoveel meer ben dan ik dacht dat ik was. En dat gaf me ruimte. Ik ging me verbinden aan wie ik ten diepste voelde te zijn.

Het gesprek verscheen paginagroot in de Trouw met een foto erbij. Ik weet nog goed dat de krant die ochtend in de bus lag en ook dat er vanuit mijn kennissenkring best veel reacties kwamen. Ook in de mailbox van Erik Jan Harmens kwam veel respons van mensen die zich herkenden in dit verhaal. Ik snap dat nu wel, maar toen was ik daar best verbaasd over. Veel van de herkenning zat hem in het feit dat ik geen extreme drinker was. Ok ik kon hem best raken in de tijd dat ik dronk, maar gemiddeld genomen dronk ik tussen de 1 tot 3 glazen op een avond. Met daarbij af en toe een uitschieter.

Ik had gewoon een baan als logopedist en functioneerde prima. Het enige was dat ik het gevoel had dat er iets miste. En ik merkte dat ik niet op kon tegen de verleiding om toch een glas wijn te pakken als ik me wel had voorgenomen om dit een week of een maand niet te doen.

Inmiddels is het bijna 7 jaar geleden dat ik stopte met het drinken van alcohol. En in de tussentijd ben ik me gaan omscholen tot coach en trainer. In het afgelopen  jaar heb ik een aantal keer het weekend Vrij van Alcohol gegeven en onder de deelnemers waren er een aantal die mij via de Podcast vonden. Hij wordt dus nog steeds  beluisterd, niet alleen in Nederland maar ook in België en zelfs in Japan.

De Vlaamse schrijfster Evi Hansen schreef in haar boek Sinds ik niet meer drink  hoe het verhaal in de podcast haar deed realiseren dat er echt een leven bestaat zonder alcohol. Dat ervoer ze als zeer confronterend maar ook als een doorbraak. Petra Moes citeert een aantal van mijn uitspraken in haar boek De Kunst van Nuchter Leven zoals hoe ik meer ben gaan genieten van de kleine dingen om me heen.

Waar ik naartoe wil met dit verhaal? Dat jij misschien ook wel iets wilt veranderen aan jezelf, dat je je misschien wel afvraagt wat daar dan het nut van is. Of dat je het misschien niet wilt vertellen aan jouw omgeving want hoe interessant is jouw leven nou. Weet dat ook een kleine verandering, een kleine verschuiving grootse gevolgen kan hebben. Voor jou maar ook voor de wereld om je heen. Jij doet ertoe. Jij mag gaan voor jouw verlangen en daarvoor uit komen. En dat hoeft niet paginagroot in de krant :). Al neem je een goede vriendin in vertrouwen of vertel je het aan je schriftje als je in de ochtend je gedachten opschrijft. Jouw gedachten, ideeën en verlangens doen ertoe. Ze kunnen jou helpen en wie weet ook nog anderen op deze wereld.

Wanneer gooi jij weer eens een steentje in het water?

← Terug naar overzicht

Referenties

Vanaf de eerste minuut straalden jullie vertrouwen, gelijkwaardigheid en (ervarings)deskundigheid uit. Dat het niet de hele tijd over alcohol gaat maar over de reden van alcoholgebruik vindt ik sterk… Ik heb mezelf kunnen aankijken kunnen delen, echt voelen en daardoor ben ik, mede dankzij de anderen, iets met mezelf aangegaan.

(Hermien, deelnemer weekend Vrij van Alcohol)

Carina

” Ik voelde me prettig en op mijn gemak bij Henriette, zodat ik me gemakkelijk kon openstellen en dingen kon delen. De oefeningen sloten goed aan bij het onderwerp wat we die dag bespraken.”

Carina (23), student

De training Vrij van Alcohol heeft mij opgeleverd dat ik nu weet dat alcohol geen goede vriend is en dat ik sterk genoeg ben om het leven leuk te maken zonder. Het belangrijkste inzicht was dat ik niet alleen ben. Ik besef nu dat ik zelf antwoord kan geven op moeilijke vragen. Ik heb er vertrouwen in dat ik goede tools heb gekregen waar ik mee verder kan.

(Ada, deelnemer weekend Vrij van Alcohol)

Ina

“Ik heb de coaching van Henriette als uitstekend en liefdevol ervaren. Ik ben heel dankbaar voor de sessies waarin ik geleerd heb  hoe ik mijn leven kan inrichten zonder alcohol te gebruiken. Ik kan nu met mijn partner praten over belangrijke onderwerpen als liefde en dood. Dat is heel waardevol voor onze relatie.”

Ina (65), gepensioneerd

Mariette

“Ik heb onze gesprekken als heel prettig ervaren, voor mij waren het echt uitjes, met de trein naar Amersfoort, op de fiets naar jou en met nieuwe gedachten en inzichten weer terug. Warm, menselijk, eenvoudig, opbeurend.”

Mariëtte, schrijfster

Renee

“Zoals je mij gecoacht hebt was heel professioneel, je hebt me echt dingen laten zien waar ik normaal niet kijk.”

Renee Musch, senior consultant

Mariëtte

“De laatste oefening is me het meeste bijgebleven. Dat was een ontmoeting met mijn schaduwkant. Doodeng vond ik dat. Maar de bijbehorende oefening bood me inzicht en gaf lucht.”

Mariëtte, schrijfster

Het programma biedt een prettige mogelijkheid om over je eigen angsten en verlangens na te denken. Je contact met alcohol hoort daar ook bij, het is dus breder dan leren om minder/ niet meer te drinken. Ik zou deze training dus zeker aanraden.

(Ada, deelnemer weekend Vrij van Alcohol)

Ik vind de naam Vrij van Alcohol goed gekozen het brengt bij mij meteen wat teweeg: opluchting, een diepe ademhaling en zin in onafhankelijkheid.

(Hermien, deelnemer weekend Vrij van Alcohol)

Carina

” Soms kom ik niet helemaal uit mijn woorden, of heb ik even tijd nodig om na te denken. Die tijd kreeg ik altijd van jou, heel fijn hoe geduldig en begripvol je reageert.”

Carina (23), student