Volg mij:

Vrij van Alcohol

Ik wil niet drinken en heb toch trek 2 tips

Voordat ik in 2017 definitief stopte met het drinken van alcohol, had ik er al meerdere stoppogingen opzitten. Meestal lukte het me wel om vier of vijf dagen niet te drinken. Maar op een gegeven moment kwam er altijd een reden om toch weer een glas (of twee, of drie) te nemen. Ik wilde niet drinken maar had toch trek. Het was dan net of er een stem was die tegen me zei:” Ach één wijntje kan wel”.  Vaak kon ik dat wel weerstaan maar het kwam ook voor dat ik, voor ik het wist, al met een glas wijn in mijn handen stond. In de periode dat ik net gestopt was hielpen onderstaande 2 tips mij om te gaan met zulke acute gevallen van trek:

1. Vraag je af wat je nodig hebt

Je hebt trek in een glas wijn. Stel jezelf dan de volgende vier vragen: Heb ik dorst? Heb ik honger? Ben ik moe? Of is er een gevoel? Is het antwoord op 1 van deze vragen “ja”, dan ga je die behoefte vervullen. Dus bij dorst drink je een glas water, vaak als je de dorst lest  is de trek ook meteen weg. Het kan ook zijn dat je honger hebt. Neem dan  een stuk fruit of een handje noten of iets anders gezonds. Voel je je moe? Probeer dan of je daar gehoor aan kan geven. Geef je lijf rust, ga bijvoorbeeld even een kort dutje doen, of doe een ontspanningsoefening. Ga vroeg naar bed dat kan ook. Ik weet nog dat ik de eerste weken toen ik stopte met drinken, hartstikke moe was. En als laatste, speelt er een gevoel of emotie? Kijk dan of je kunt voelen wat het is. Misschien kun je opschrijven wat je voelt of het uitspreken. Misschien is het die collega van vanmorgen die iets zei waar je echt niet blij van werd en nu voel je je genegeerd, en dat maakt je eerlijk gezegd boos! Vaak willen we weg bij vervelende gevoelens zoals pijn, boosheid of verdriet. Een glas wijn verdooft deze gevoelens en dat ervaren we vaak als prettig. Als je niet meer drinkt zul je merken dat je gevoelens die naar zijn, als ongemakkelijk ervaart. Juist door erbij te blijven zul je merken dat je ze wel aankunt en dat ze ook weer weggaan.

 2. Ga iets anders doen

Leid jezelf af. Bedenk dat momenten van trek gemiddeld 10 minuten aanhouden. Door dus even iets anders te gaan doen kun je dat moment vaak al laten wegebben. Ga even naar buiten en maak een ommetje, wandelen is sowieso een prima manier om in het nu te zijn, in je lijf. En je komt meteen aan wat beweging. Andere activiteiten die fijn zijn zoals lezen, een korte ademoefening, mediteren of de was ophangen zorgen er ook voor dat je afgeleid raakt van de gedachte aan drank.

Wat ga jij uitproberen?

Ik ben benieuwd welke van deze tips voor jou werken. Laat het me weten via de comments op Social media of in mijn mail.Wil je graag stoppen en zou je hier begeleiding bij kunnen gebruiken? In de training Vrij van Alcohol leer je hoe jouw relatie met alcohol in elkaar zit, je gaat ervaren wat je echt verlangt en hoe je een duurzame verandering kan vormgeven. Eén op één coaching is natuurlijk ook mogelijk. In de volgende blog deel ik tips over hoe je een alcoholvrije periode gedegen kan voorbereiden. Hou hem in de gaten dus!

← Terug naar overzicht

Referenties

Mariëtte

“De laatste oefening is me het meeste bijgebleven. Dat was een ontmoeting met mijn schaduwkant. Doodeng vond ik dat. Maar de bijbehorende oefening bood me inzicht en gaf lucht.”

Mariëtte, schrijfster

Ik vind de naam Vrij van Alcohol goed gekozen het brengt bij mij meteen wat teweeg: opluchting, een diepe ademhaling en zin in onafhankelijkheid.

(Hermien, deelnemer weekend Vrij van Alcohol)

Carina

” Soms kom ik niet helemaal uit mijn woorden, of heb ik even tijd nodig om na te denken. Die tijd kreeg ik altijd van jou, heel fijn hoe geduldig en begripvol je reageert.”

Carina (23), student

Het programma biedt een prettige mogelijkheid om over je eigen angsten en verlangens na te denken. Je contact met alcohol hoort daar ook bij, het is dus breder dan leren om minder/ niet meer te drinken. Ik zou deze training dus zeker aanraden.

(Ada, deelnemer weekend Vrij van Alcohol)

Mariette

“Ik heb onze gesprekken als heel prettig ervaren, voor mij waren het echt uitjes, met de trein naar Amersfoort, op de fiets naar jou en met nieuwe gedachten en inzichten weer terug. Warm, menselijk, eenvoudig, opbeurend.”

Mariëtte, schrijfster

Vanaf de eerste minuut straalden jullie vertrouwen, gelijkwaardigheid en (ervarings)deskundigheid uit. Dat het niet de hele tijd over alcohol gaat maar over de reden van alcoholgebruik vindt ik sterk… Ik heb mezelf kunnen aankijken kunnen delen, echt voelen en daardoor ben ik, mede dankzij de anderen, iets met mezelf aangegaan.

(Hermien, deelnemer weekend Vrij van Alcohol)

Renee

“Zoals je mij gecoacht hebt was heel professioneel, je hebt me echt dingen laten zien waar ik normaal niet kijk.”

Renee Musch, senior consultant

De training Vrij van Alcohol heeft mij opgeleverd dat ik nu weet dat alcohol geen goede vriend is en dat ik sterk genoeg ben om het leven leuk te maken zonder. Het belangrijkste inzicht was dat ik niet alleen ben. Ik besef nu dat ik zelf antwoord kan geven op moeilijke vragen. Ik heb er vertrouwen in dat ik goede tools heb gekregen waar ik mee verder kan.

(Ada, deelnemer weekend Vrij van Alcohol)

Ina

“Ik heb de coaching van Henriette als uitstekend en liefdevol ervaren. Ik ben heel dankbaar voor de sessies waarin ik geleerd heb  hoe ik mijn leven kan inrichten zonder alcohol te gebruiken. Ik kan nu met mijn partner praten over belangrijke onderwerpen als liefde en dood. Dat is heel waardevol voor onze relatie.”

Ina (65), gepensioneerd

Carina

” Ik voelde me prettig en op mijn gemak bij Henriette, zodat ik me gemakkelijk kon openstellen en dingen kon delen. De oefeningen sloten goed aan bij het onderwerp wat we die dag bespraken.”

Carina (23), student