Volg mij:

Je eigen pad volgen

Stiltewandelingen in de buurt van Amersfoort

 

Stiltewandeling in den Treek bij Amersfoort

Elke vrijdagmorgen lopen we een stiltewandeling in Landgoed den Treek bij Amersfoort. Maar wat houdt zo’n wandeling nou eigenlijk in en wat kun je ervan verwachten. In onderstaand stukje beschrijf ik een aantal ervaringen en tips die je tijdens zo’n wandeling kunt toepassen. Of tijdens een solowandeling natuurlijk.

Hoe bereid ik me voor?

Voor de start van de wandeling maak je contact met je lijf door middel van een bodyscan. Een bodyscan zorgt ervoor dat je je helemaal bewust wordt van jouw lijf in het hier en nu. Hier in het bos, met jouw lichaam. Zo bereid je je voor op het uur erna waarin je meer in contact gaat komen met jezelf. Daarna geef krijg je nog wat korte aanwijzingen en dan gaan we lopen. In het begin voelt het wel wat awkward om zo in stilte met elkaar door het bos te wandelen. En zeker als er andere wandelaars tegemoet komen kun je merken dat er een intern conflict ontstaat. Moet je ze nou wel of niet groeten. Dat is meteen een oefening om te kunnen zijn met wat er op dat moment is.

Wordt het rustig in je hoofd van zo’n wandeling?

Na een minuut of twintig kun je voelen dat het wat rustiger wordt in jezelf. Misschien lukt het om de gedachten die je hebt te observeren, ernaar te kijken zonder dat je er perse wat mee moet. Misschien voel je je voeten die over het bospad bewegen, of ben je je bewust van je hartslag die wat omhoog gaat. Ook kan het zijn dat je je tempo wat wilt verhogen of juist verlagen, zo dat het precies goed voelt voor jou. Blijven er veel gedachten opkomen dan kan het helpen om telkens één ding wat je ziet te benoemen in één woord. Meer niet. Je zult zien dat de gedachten stroom dan afneemt.

Henriette van der Wielen coach. Meer contact met jezelf meer rust in je hoofd

Wat merk je aan jezelf?

Tijdens het lopen kan het zijn dat je je steeds bewuster wordt van de omgeving en je lijf.  Je gaat zien hoe mooi het is als de zon met de takken en bladeren van de bomen speelt. Er ontstaat een lichtspel met het bos, de schaduw maakt vlekjes op de grond en als je door de spleetjes van je ogen kijkt zie je de mooie lichtval rondom de bomen. Het lijkt wel of je scherper ziet wat er allemaal om je heen is. De vogeltjes die van tak naar tak vliegen, de omtrekken van de bomen. Zelfs de knoppen die aan de takken zitten en letterlijk op springen staan. Het geeft je een gevoel van aanwezigheid en scherpte. Je voelt meer contact met mijn lijf en de natuur. en dat gebeurt allemaal door de focus van het wandelen en de stilte om je heen en in je.

Heb je ook contact met de groep?

Je wandelt deze stilte wandeling alleen en meestal gaan de mensen achter elkaar lopen. Dit kan ongemakkelijk voelen of anders dan je gewend bent. Vaak ben je gewend om bij het samen lopen te kletsen en bij alleen lopen niet. Toch voelt het ook heel prettig als je samen bent en niet hoeft te praten. Het kan zelfs zijn dat je wel een connectie voelt met elkaar ondanks de afwezigheid van woorden.

Aan het einde van de wandeling kom je weer even tot rust met een bodyscan. Daarna kun je een woord noemen dat in je opkomt.

Wil jij dit ook?

Je bent van harte welkom om mee te lopen. De data van de wandelingen staan op mijn website maar je kunt ook contact opnemen als je liever op een andere datum of tijdstip zou willen lopen. Je kunt bovenstaande tips natuurlijk ook gebruiken als je op jezelf in stilte wilt gaan lopen.

Je hoeft niet perse wandel ervaring te hebben of ervaring met meditatie om mee te kunnen lopen. Wel is het fijn als je een uur lopen kunt volhouden in een matig  tempo van 4 tot 5 km per uur ongeveer.

Zie ik je daar? Om je aan te melden kun je hier klikken.

 

Henriette van der Wielen in contact met je lijf en de natuur

 

 

← Terug naar overzicht

Referenties

Mariëtte

“De laatste oefening is me het meeste bijgebleven. Dat was een ontmoeting met mijn schaduwkant. Doodeng vond ik dat. Maar de bijbehorende oefening bood me inzicht en gaf lucht.”

Mariëtte, schrijfster

Mariette

“Ik heb onze gesprekken als heel prettig ervaren, voor mij waren het echt uitjes, met de trein naar Amersfoort, op de fiets naar jou en met nieuwe gedachten en inzichten weer terug. Warm, menselijk, eenvoudig, opbeurend.”

Mariëtte, schrijfster

Renee

“Zoals je mij gecoacht hebt was heel professioneel, je hebt me echt dingen laten zien waar ik normaal niet kijk.”

Renee Musch, senior consultant

Het programma biedt een prettige mogelijkheid om over je eigen angsten en verlangens na te denken. Je contact met alcohol hoort daar ook bij, het is dus breder dan leren om minder/ niet meer te drinken. Ik zou deze training dus zeker aanraden.

(Ada, deelnemer weekend Vrij van Alcohol)

Vanaf de eerste minuut straalden jullie vertrouwen, gelijkwaardigheid en (ervarings)deskundigheid uit. Dat het niet de hele tijd over alcohol gaat maar over de reden van alcoholgebruik vindt ik sterk… Ik heb mezelf kunnen aankijken kunnen delen, echt voelen en daardoor ben ik, mede dankzij de anderen, iets met mezelf aangegaan.

(Hermien, deelnemer weekend Vrij van Alcohol)

De training Vrij van Alcohol heeft mij opgeleverd dat ik nu weet dat alcohol geen goede vriend is en dat ik sterk genoeg ben om het leven leuk te maken zonder. Het belangrijkste inzicht was dat ik niet alleen ben. Ik besef nu dat ik zelf antwoord kan geven op moeilijke vragen. Ik heb er vertrouwen in dat ik goede tools heb gekregen waar ik mee verder kan.

(Ada, deelnemer weekend Vrij van Alcohol)

Ina

“Ik heb de coaching van Henriette als uitstekend en liefdevol ervaren. Ik ben heel dankbaar voor de sessies waarin ik geleerd heb  hoe ik mijn leven kan inrichten zonder alcohol te gebruiken. Ik kan nu met mijn partner praten over belangrijke onderwerpen als liefde en dood. Dat is heel waardevol voor onze relatie.”

Ina (65), gepensioneerd

Carina

” Ik voelde me prettig en op mijn gemak bij Henriette, zodat ik me gemakkelijk kon openstellen en dingen kon delen. De oefeningen sloten goed aan bij het onderwerp wat we die dag bespraken.”

Carina (23), student

Ik vind de naam Vrij van Alcohol goed gekozen het brengt bij mij meteen wat teweeg: opluchting, een diepe ademhaling en zin in onafhankelijkheid.

(Hermien, deelnemer weekend Vrij van Alcohol)

Carina

” Soms kom ik niet helemaal uit mijn woorden, of heb ik even tijd nodig om na te denken. Die tijd kreeg ik altijd van jou, heel fijn hoe geduldig en begripvol je reageert.”

Carina (23), student