Volg mij:

Vrij van Alcohol

weekend Vrij van Alcohol

Alcohol in jouw leven

Je hebt een druk bestaan: werk, kinderen, vrienden, familie. En na een lange werkdag heb je dat wijntje of biertje echt verdiend om éven te ontspannen. Je weet dat het erin is geslopen want je wilt niet elke dag drinken. Toch gebeurt het (te) vaak. In het weekend of op een feestje drink je wel meer dan één glaasje. Het zijn de momenten dat je even niet alle ballen hoog hoeft te houden. 

Dit doe je al jaren en eigenlijk heeft het je nooit gehinderd. Tot nu. Want je merkt dat de alcohol meer met je doet dan vroeger. Zelfs na één wijntje slaap je al slechter en voel je het de dag erna. Om het over meerdere drankjes op een feestje maar niet te hebben: de dag erna heb je gewoon een káter! Hoe bizar, daar moest je vroeger echt wel je best voor doen. 

Misschien toch stoppen?

Kortom: je speelt al een tijdje met het idee om te stoppen met alcohol. In ieder geval voor een tijdje; om gewoon eens te kijken of je zonder kunt en of je je er beter door gaat voelen. Maar het lukt niet; elke keer ga je weer overstag. Niet alleen doordat je partner of vrienden er iets van vinden (Doe niet zo ongezellig!), maar ook door je eigen stemmetjes: ‘Ach, dat ene wijntje kan toch wel’.

Maar nu is het moment daar: je wilt er écht voor gaan. Wat gebeurt er als je (een tijd) niet meer drinkt? Voel je je dan fitter? Slaap je beter? Kun je het volhouden? Ga je je beter voelen over jezelf? 

Je hebt maar één weekend nodig om hierachter te komen.

 Herken jij je hierin?

  • Je neemt het je zó vaak voor: vanavond drink ik maar 1 glaasje. Het lukt vrijwel nooit. 1 smaakt naar meer en ‘ach, het is toch gezellig’?
  • In jouw leven is het altijd druk en neem je te weinig tijd voor ontspanning. Juist dat ene wijntje of biertje ’s avonds helpt je om éven te relaxen.
  • Soms pieker je, een paar glazen wijn helpen om even nièts te hoeven voelen.
  • Een glaasje ’s avonds voelt echt als een beloning voor je: ‘zo, deze dag heb je weer gehad en wat heb je veel gedaan!’
  • Feestje? Je neemt je elke keer voor om niet te lang te blijven hangen… Maar doordat het dan zo gezellig is en je je eindelijk ontspannen voelt, lukt dat nooit. Je bent standaard een van de laatste die vertrekt en hebt altijd nét teveel gedronken. 
  • De ochtend na zo’n feestje komt de spijt: potverdorie waarom heb je je toch weer laten gaan? Je was niet stomdronken maar je voelt het zeker. Dit wordt een zware dag. Waarom kun je niet doen wat je jezelf belooft?
  • Ook al wil je niet in je eentje drinken: steeds vaker denk je ‘ach waarom ook niet?’. Dat ene wijntje kan toch geen kwaad? Als er niemand is: dan maar alleen. 
  • Maak je je wel eens zorgen over je alcoholgebruik? Je ziet heus dat je geen zware alcoholist bent, maar wat is eigenlijk ‘normaal’? En hoe ongezond is het eigenlijk als je op deze manier doorgaat?

Wanneer is het genoeg?

Je voelt aan alles: dit wil ik niet meer. Ook aan je lijf voel je dat de alcohol er (steeds meer) inhakt. Bovendien het staat het leven dat jij wilt leiden in de weg. Zelfs dat ene wijntje ’s avonds. Het liefst zou je energiek willen zijn, fris, helder, fit. Juist omdát je al die ballen hoog te houden hebt.  Het gevoel dat je wilt stoppen of in ieder geval minderen wordt steeds sterker. Niet alleen uit angst, dat je misschien steeds meer zal gaan drinken, maar ook omdat je ergens het gevoel hebt dat je niet het leven leeft dat je wilt leven. Je bent ergens op zoek naar meer, maar wat dat is?

Vrij van Alcohol…

Stel je eens voor dat het je lukt om de alcohol te laten staan. Sterker nog: dat je er gewoon geen behoefte aan hebt? Dat je het prima ok vindt dat anderen wel drinken, maar dat jij niet mee hoeft te doen? Dat je beter slaapt, veel meer energie hebt, je fitter voelt en vooral blij bent met de persoon die je bent? Dat alcohol geen rol meer speelt in je leven en je kunt focussen op dingen die jij echt belangrijk vindt?

Het kan echt. Ook jij!

Je bent namelijk niet alleen. Het gaat niet zozeer over alcohol maar veel meer over de mate waarin het drinken van alcohol jouw vrijheid beperkt.

Het goede nieuws: dat kun je veranderen voor jezelf. Het weekend Vrij van Alcohol is een tweedaagse in een groep, waarin je alles leert rondom jouw gedrag met betrekking tot alcohol. Je gaat zien wat alcohol jou gebracht heeft, want het dient ook ergens voor, maar waarvoor precies? Daar ga je achterkomen. Je gaat ervaren dat je bepaalde overtuigingen en aannames hebt over alcohol. Omdat het weekend plaatsvind in een groep zul je merken dat er veel herkenning is. Het delen van ervaringen met elkaar helpt je om jou te ondersteunen in jouw proces.

In het weekend Vrij van Alcohol neem je een bewust besluit over het (niet) drinken van alcohol. Dat besluit is belangrijk, want het helpt je om je aan je eigen afspraken te houden. Je krijgt tijdens het weekend support van mij en alle tools en uitleg die je nodig hebt om dit besluit te kunnen nemen. Na het weekend is er een terugkomavond. Voor veel mensen is dit weekend een begin van een langere of kortere periode zonder alcohol, sommige mensen stoppen voor altijd. Ieder heeft daarin zijn eigen proces.  

Dit is wat wij gaan doen

Het weekend Vrij van Alcohol is opgebouwd rond drie hoofdthema’s. 

Verandering

Tijdens het weekend werk je toe naar een diepgaande verandering. Misschien heb je wel ervaring met verschuivingen of verbeteringen. Het weekend is geen van beiden. Je gaat geen challenge aan maar je leert hoe je van een oude/ bestaande situatie naar iets nieuws gaat. daar oefenen we mee in het weekend en je leert hoe je na het weekend verder vorm kunt gaan geven aan deze verandering. 

Verlangen

Wat wil jij het liefste in jouw leven? Meestal is dat niet wat je nu doet. Als je weet wat je echt verlangt dan heb je een richting in het leven en het is een belangrijke drijfveer om de alcohol te laten staan. daarom speelt verlangen een belangrijke rol in de training.

Waarheid

Waarheid gaat over het erkennen van wat er nu op dit moment echt waar is. We zijn geneigd om de waarheid uit de weg te gaan of een beetje te verbloemen. Maar waarheid is simpel en eenvoudig. Het  gaat over het voelen wat er op dit moment te voelen is. Daarbij gaat waarheid over leren zien dat je veel aannames hebt over jezelf, de anderen en de wereld. Door te gaan zien dat deze aannames niet altijd kloppen krijg je een bredere kijk. Ik nodig je uit nieuwsgierig te zijn. 

We werken met theoretische modellen, praktische oefeningen en je maakt contact met je lijf via onder andere mindfulness, lichaamswerk en onderzoek in jezelf. 

 

Ik wil me aanmelden

Veel gestelde vragen:

Ik twijfel of ik echt nooit meer wil gaan drinken is het weekend dan wel geschikt?

Zeker! Je gaat in dit weekend onderzoeken wat voor rol alcohol in jouw leven speelt, hoe je een veranderproces goed kunt vormgeven en wat je nodig hebt om nuchter te kunnen en willen leven. In het weekend neem je een besluit over alcohol, dit besluit is voor een periode en daarna neem je opnieuw een besluit.

Ik vind een groep erg spannend is een individueel traject dan beter?

In een groep zijn met een onderwerp dat je spannend vindt is een hele stap. De ervaring leert dat het behalve heel eng ook heel fijn is om samen met anderen die in het zelfde schuitje zitten een weekend te doen. Je gaat zien dat je niet de enige bent, je leert van elkaar en je steunt elkaar. 

Mocht je er toch erg tegenop zien dan is een individueel traject altijd mogelijk, neem daarover gerust contact op.

Wat kost het weekend?

Het weekend kost 550,- voor twee dagen incl. Koffie, thee, twee keer lunch en een avondmaaltijd. In overleg kan dit bedrag in termijnen worden betaald.

Waar is het weekend?

Het weekend is op een locatie in het midden van Nederland.

Hoe groot zijn de groepen? 

Maximaal 20 personen 

Moet ik al gestopt zijn met drinken voor het weekend?

Ik raad je aan om in ieder geval de laatste drie dagen voor het weekend niet meer te drinken. Je bent dan in ieder geval helder tijdens het weekend.

Is het weekend voor mij geschikt als ik al een tijdje niet meer drink?

Ja ook dan is het weekend heel geschikt, je krijgt namelijk nog meer inzicht in je eigen patronen, en je leert hoe je vanuit je verlangen, dat wat je wel wilt kunt gaan leven. De handvatten helpen bij het verder vormgeven van je nuchtere leven.

 

 

 

 

Hoe ik stopte

Als je meer wilt weten over mijn persoonlijke proces of op zoek bent naar inspiratie luister dan eens naar de Podcast Onverdoofd.

In 2017 stopte ik met drinken. Dit zorgde ervoor dat ikzelf een proces van transformatie doormaakte. Ik ging onder meer een opleiding volgen. Vlak voor ik de opleiding ging doen werd deze Podcast opgenomen, het verscheen in de Trouw en was voor mij een coming out. Want op praten over stoppen met drinken zit nog een taboe.

 

 

 

Referenties

Ina

“Ik heb de coaching van Henriette als uitstekend en liefdevol ervaren. Ik ben heel dankbaar voor de sessies waarin ik geleerd heb  hoe ik mijn leven kan inrichten zonder alcohol te gebruiken. Ik kan nu met mijn partner praten over belangrijke onderwerpen als liefde en dood. Dat is heel waardevol voor onze relatie.”

Ina (65), gepensioneerd

Carina

” Soms kom ik niet helemaal uit mijn woorden, of heb ik even tijd nodig om na te denken. Die tijd kreeg ik altijd van jou, heel fijn hoe geduldig en begripvol je reageert.”

Carina (23), student

Carina

” Ik voelde me prettig en op mijn gemak bij Henriette, zodat ik me gemakkelijk kon openstellen en dingen kon delen. De oefeningen sloten goed aan bij het onderwerp wat we die dag bespraken.”

Carina (23), student

De training Vrij van Alcohol heeft mij opgeleverd dat ik nu weet dat alcohol geen goede vriend is en dat ik sterk genoeg ben om het leven leuk te maken zonder. Het belangrijkste inzicht was dat ik niet alleen ben. Ik besef nu dat ik zelf antwoord kan geven op moeilijke vragen. Ik heb er vertrouwen in dat ik goede tools heb gekregen waar ik mee verder kan.

(Ada, deelnemer weekend Vrij van Alcohol)

Mariette

“Ik heb onze gesprekken als heel prettig ervaren, voor mij waren het echt uitjes, met de trein naar Amersfoort, op de fiets naar jou en met nieuwe gedachten en inzichten weer terug. Warm, menselijk, eenvoudig, opbeurend.”

Mariëtte, schrijfster

Mariëtte

“De laatste oefening is me het meeste bijgebleven. Dat was een ontmoeting met mijn schaduwkant. Doodeng vond ik dat. Maar de bijbehorende oefening bood me inzicht en gaf lucht.”

Mariëtte, schrijfster

Het programma biedt een prettige mogelijkheid om over je eigen angsten en verlangens na te denken. Je contact met alcohol hoort daar ook bij, het is dus breder dan leren om minder/ niet meer te drinken. Ik zou deze training dus zeker aanraden.

(Ada, deelnemer weekend Vrij van Alcohol)

Renee

“Zoals je mij gecoacht hebt was heel professioneel, je hebt me echt dingen laten zien waar ik normaal niet kijk.”

Renee Musch, senior consultant

Vanaf de eerste minuut straalden jullie vertrouwen, gelijkwaardigheid en (ervarings)deskundigheid uit. Dat het niet de hele tijd over alcohol gaat maar over de reden van alcoholgebruik vindt ik sterk… Ik heb mezelf kunnen aankijken kunnen delen, echt voelen en daardoor ben ik, mede dankzij de anderen, iets met mezelf aangegaan.

(Hermien, deelnemer weekend Vrij van Alcohol)

Ik vind de naam Vrij van Alcohol goed gekozen het brengt bij mij meteen wat teweeg: opluchting, een diepe ademhaling en zin in onafhankelijkheid.

(Hermien, deelnemer weekend Vrij van Alcohol)